Poznań, 14 maja 2020 r. W sierpniu 2019 r. Volkswagen Samochody Dostawcze wraz z ProShare, działem Grupy Volkswagen zajmującym się nowoczesnymi rozwiązaniami mobilności, przy wsparciu Volkswagen Financial Services, nawiązały współpracę z operatorem usług carsharingowych 4Mobility, w ramach której oferowali klientom krótkoterminowy najem samochodów dostawczych. W ramach tej usługi na ulice dwóch polskich miast – Warszawy i Poznania, wyjechało 30 samochodów marki Volkswagen Samochody Dostawcze: Caddy Maxi, Transporterów i Crafterów. Usługa ta umożliwiła klientom łatwy dostęp do samochodu dostawczego w celu m.in. przewiezienia towarów wielkogabarytowych, zakupów czy przeprowadzki.

Więcej Pobierz PDF

Po Polsce jeździ 6.056 samochodów elektrycznych (dane Polskiego Stowarzyszenia Paliw Alternatywnych – PSPA). W porównaniu z liczbą aut spalinowych to wciąż niewielki odsetek, choć udział samochodów na prąd rośnie w bardzo dynamicznym tempie. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez InsightOut Lab we współpracy z marką Volkswagen, to tempo prawdopodobnie mogłoby jeszcze wzrosnąć, gdyby nie często powtarzane stereotypy.

Więcej Pobierz PDF

„16 lat temu zacząłem z marką Skoda podróż, która teraz dobiega końca. Podróż, która nauczyła mnie jak współpracować z mediami i komunikować się z klientami oraz jak motywować i inspirować importerów marki Skoda w innych krajach. Przez ostanie 7 lat pracowałem z dealerami w Polsce. Bardzo się cieszę, że moją motoryzacyjną przygodę będę kontynuował z Volkswagenem. Jestem gotowy, aby wesprzeć zespół w realizacji zaplanowanych celów i współtworzyć wejście Volkswagena w erę elektromobilności” ­– mówi Tomasz Piasny, nowy Dyrektor ds. Rozwoju sieci dealerskiej marki Volkswagen.

Więcej Pobierz PDF

Poznań, 8. maja 2020 – w ubiegłym roku Volkswagen Group Polska nawiązał współpracę z Wydziałem Grafiki i Komunikacji Wizualnej Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, której efektem jest kampania reklamowa części z linii Economy Parts w 7 miastach. Podczas zajęć w pracowniach Znaku i Identyfikacji, Grafiki Informacyjnej oraz Grafiki Kinetycznej studenci – we współpracy z pracownikami Działu Części i Akcesoriów Volkswagen Group Polska – przygotowywali prace konkursowe. Do konkursu zgłoszono kreacje 55 autorów – plakaty, infografiki oraz animacje. Główny zwycięzca konkursu, który odbierze dodatkową nagrodę pieniężną, zostanie wyłoniony po 3 miesiącach kampanii reklamowej w internecie. O zwycięstwie zdecyduje efektywność prezentowanych projektów.

Więcej Pobierz PDF

Poznań, 7 maja 2020 r. Z dniem 1 czerwca 2020 r., funkcję dyrektora zakładu Volkswagen Poznań we Wrześni obejmie Stefanie Hegels. Stefanie Hegels zastąpi na tym stanowisku Christiane Engel, która w 2018 roku jako pierwsza kobieta w koncernie Volkswagen objęła funkcję dyrektora zakładu. Christiane Engel pokieruje od 1 czerwca działem zabezpieczania jakości marki Volkswagen Samochody Osobowe w Wolfsburgu.

Więcej Pobierz PDF

Poznań, 6 maja 2020 r. Volkswagen Samochody Dostawcze wydłuża okresy gwarancyjne na nowe samochody. Odnosi się to do wszystkich wersji modeli Amarok, Caddy, T6/T6.1 oraz Crafter, których dwuletnia Gwarancja Volkswagen lub pakiet gwarancyjny Volkswagen Safe+ wygasają w okresie od 1 marca do 31 maja 2020 r. Przedłużenie gwarancji obowiązuje przez trzy miesiące od dnia wygaśnięcia pierwotnego terminu gwarancyjnego na nowy samochód lub pakietu gwarancyjnego Volkswagen Safe+. Heinz-Jürgen Löw, członek zarządu marki Volkswagen Samochody Dostawcze odpowiedzialny za sprzedaż podkreśla: „Zawsze staramy się dostarczać naszym klientom elastyczne rozwiązania, dlatego dziś wydłużamy okres gwarancyjny o trzy miesiące.”

04.05.2020

Marka Volkswagen Samochody Osobowe przedłuża o trzy miesiące czas obowiązywania gwarancji na nowe samochody. Dotyczy to wszystkich aut produkowanych w Europie lub z przeznaczeniem na europejski rynek, których dwuletnia gwarancja lub przedłużona opieka pogwarancyjna VolkswagenSafe+ wygasłaby w czasie między 1 marca a 31 maja 2020 roku. Gwarancja zostaje przedłużona o trzy miesiące ponad pierwotny czas trwania.

30.04.2020

Wolfsburg/Poznań, 30. kwietnia 2020 – Po pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku koncern Volkswagen odnotował znaczne pogorszenie sytuacji biznesowej na skutek pandemii Covid-19. W porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku dostawy dla klientów zmniejszyły się o 23,0 procent do 2,0 milionów pojazdów (w 2019 roku: 2,6). Przychód ze sprzedaży zmalał od stycznia do marca o 8,3 procent do 55,1 (2019: 60,0) miliarda euro. Zysk operacyjny przed zdarzeniami specjalnymi zmniejszył się znacznie, bo o 81,4 procent do 0,9 (2019: 4,8) miliarda euro. W zeszłym roku zdarzenia specjalne wynikające z kryzysu wokół silników Diesla obciążyły zysk kwotą jednego miliarda euro. W pierwszym kwartale 2020 roku nie odnotowano żadnych zdarzeń specjalnych. Operacyjna stopa zwrotu w pierwszym kwartale 2020 roku wyniosła 1,6 procent (2019: 6,4 procent, względnie 8,1 procent przed zdarzeniami specjalnymi). Oprócz spadku sprzedaży będącego wynikiem zmniejszenia popytu, zawirowania na rynkach surowcowych i kapitałowych spowodowały negatywne skutki w zakresie oceny Fair Value surowców oraz w zakresie kursów walut. Wynik finansowy przed opodatkowaniem zmniejszył się do 0,7 (4,1) miliarda euro.

Więcej Pobierz PDF

Poznań, 27 kwietnia 2020 r. Po trwającej od 20 marca przerwie w produkcji, pracownicy Volkswagen Poznań wracają do pracy. Rozruch następuje stopniowo, a produkcja zacznie się od jednej zmiany. Także organizacja czasu pracy oraz tempo pracy linii produkcyjnych zostało dostosowane do nowych warunków. Do zakładów po przerwie produkcyjnej wywołanej epidemią koronawirusa powróciło ok. 25% pracowników z jedenastotysięcznej załogi. Wdrożony przez przedsiębiorstwo katalog środków zaradczych ma zwiększyć bezpieczeństwo zatrudnionych.

Dodano do koszyka. Twój koszyk: 0

Błąd dodawania do koszyka. Spróbuj ponownie.

Błąd. Element nie został usunięty. Spróbuj ponownie.